Syöte Challenge, Pudasjärvi

SyöteChallenge 2005 17.-18.8.2005

Prologi

Prologissa opittiin se, että selkeä suunnitelma täytyy olla. Olkoon se sitten se, että katsotaan mitä muut tekevät tai sitten pidetään omasta suunnitelmasta kiinni. Teimme virheen rogaining -suunnistuksessa, jossa piti kiertää rasteja ja saada kustakin haetusta rastista yksi piste. Aikaa tähän oli tunti ja tunnin ylitys merkitsi seuraavana aamuna viimeistä lähtösijaa. Virhe tuli siinä, että jätimme yhden rastin kiertämättä ja jouduimme pitkään jännittämään aamun lähtösijoitusta.

Etappi 1, koskimelonta

Aamun starttiin lähdimme sijalta 7. kuusi minuuttia kärjen perässä. Ensimmäinen osuus oli koskimelontaa, joka hieman arvelutti, sillä Katjan sininen Wenonah on melko kiikkerä. Osuus sujui kuitenkin hyvin ja rantaannuimme neljänsinä noin 1,5 minuuttia keulasta. Matkallla minä jouduin kerran yhden kiveentörmäyksen yhteydessä nostamaan jalan koskenpohjalle – muutoin tuli aimo annos opeteltua virranlukua. Wenonahille lähti kilpailun jälkeen kysely, kuinka naarmuja voi korjata kanootin pohjasta…

Etappi 2, maastopyöräily

Muutaman kilometrin pyöräilyn jälkeen oli kärkiviisikko kasassa, mutta Muumilaakso teki virheen edessä. Muut pääsivät kuittaamaan ja lähtivätkin kimpassa polkemaan merkittyä MTB-reittiä kohti CP5:ttä. No – emmekös me jossain vaiheessa sitten eksyneetkin tuolta reitiltä. Susi-teamin Airaksinen paineli keulilla ja minä kakkosena, eikä kummallakaan karttaa… Seuraavalla rastivälilllä oli sellainen ennalta vaikeahko polunpää, jonka koordinaatit olivat GPS:ssä. Kaivelin siinä pyöräillessä gps:n taskusta ja kun sain signaalin riittäväksi, näytti nuoli klo 9:ään 2,8km:n päähän… Huutelin Mikalle, että ollaanko kartalla ja vastaus oli, että polkua pitkin.

Vajaa kilometri edempänä polku hävisi täysin ja ei muuta kuin takaisin. Teimme oman ratkaisumme ja lähdimme oikaisemaan kangasta pitkin oikealle reitillle, kun löysimme kartalta järven, jonka tunnistimme. Harmiksemme lähdimme vain kaartamaan yhtä harjannetta liian aikaisin – ehkä peesaamaan jotain kuntosarjan porukkaa. Suon laidassa kulki välillä polku ja välillä ei, mutta törmättyämme järveen, oikaisimme muutaman metrin joen ylitse ja siinähän se MTB-reitti kulkikin. Loppu pyöräilystä kulki mainiosti Iso-Syötteen päälle. Olimme sijoilla 5-7.

Etappi 3, pikavaellus

Pikaisen vaihdon jälkeen suunnistukengät jalkaan ja sumussa kohti alas johtavaaa polkua. Polku oli hyvin kivikkoinen ja sama, jota käyttäen Muumilaakso pääsi edellisillan prologissa 2 minuuttia keulaan. Alhaalla jatkoimme tien ylitse merkitylle polulle, jolta oikaisimme metsän ja suon poikki polun kulman. Feelmax sai tässä vaiheessa meidät kiinni, mutta he jatkoivat polkua pitkin ja jäivätkin loppuosuudella useita minuutteja. Ensimmäisellä rastilla Jani kahlasi joen uoman yli ottamaan leiman ja Ville ja Mika käväisivät 10 metrin päässä.

Karussa ollut Karhukopio saatiin kiinni pian Matin ollessa Kurttilan hinauksessa. Loppusouudella saimme Lumipöllöt ja Susi-teamin kiinni ja olimme nousseet toiseksi.

Etappi 4, rullaluistelu

10 km:n pätkä luistelua ei ollut paha. Ville hinasi Mikaa, Jani halkoi tuulta ja Susi-team tuli peesissä. Sen verran kuitenkin painettiin, että kun luistimia otettiin pois, Villen reisi hitsasi kerran kiinni (kramppi).

Etappi 5, melonta

Järvimelontaa oli ensin myötätuuleen ja sitten vastatuuleen. Koko päivän olimme varmasti kisan kovin melojaporukka, vaikkakin menimme yksipäisillä meloilla muiden meloessa kajakkimeloilla. Sijat pysyivät ennallaan.

Etappi 6, maastopyöräily

Tässä vaiheessa oli kisaa helpotettu siten, että pikitien aiemmin kielletty käyttö sallittiin. Loppuaikaan tämä ei suuria eroja varmaankaan tuonut, mutta tässä kokeilimme päästä eroon Susi-teamista. Kapeaa polkua pyöräillessä Jani ja Mika menivät edellä Villen pidätellessä susilaisia perässä. Tämä onnistuikin melko hyvin, mutta takaisin palatessamme he juoksivat meidät polulla kiinni. Pyöräily loppui taas Iso-Syötteen huipulle, jonne nousimme yhteistyöllä.

Etappi 7, köysitehtävä ja quest

Köysitehtävästä oli tehty lähinnä hymyilyttävä. Ilman turvia nousimme ylös hissikoneiston päälle ja kävelimme vaijereille, joita pitkin karabiinin varassa liu’uimme alas. Nopein tapa suorittaa tämä, oli hypätä heti karabiinin varaan ja valua alas. Alkuperäisenä tarkoituksena oli siirtyä vaakasuoraa köyttä pitkin. Olimme porukan nopein suorittaja.

Questissa piti lyhyen päättelyn perusteella löytää ei-myrkyllinen marja ja päästä ilman 5 minuutin sakkoa jatkamaan suunnistukseen. Susi-team oli suorittanut tehtävän hieman ennen meidän quest-rastille tuloa, mutta eivät uskaltaneet lähteä yksin viimeiselle etapille.

Etappi 8, suunnistus

Alkuun tiputimme uuden hiihtorännin mukana liian alas, mutta sitten löytyi oikea polku, ja alkoi nylkytys Natura-alueen halki. Kolmosrastillle mennessä virittelimme vetonaruja ja missasimme yhden uuden latupohjan(!) ja tulimme rastille pienen kierron kautta. Pari väliä menimme tarkasti Susi-teamin peesatessa ja 5. rastilla nousimme 20 metriä liian ylös Feelmaxin juostessa meidät kiinni ja päästen karkuun. 6. rastille saimme Feelmaxin selät taas näkyviin, ja Susi-team vaihtoi peesiä. Viimeinen mäki mentiin taas yhteistyöllä hinaten ja työntäen. Sijoitus oli 4., 30 minuuttia keulaan, 5 minuuttia eteenpäin ja pari minuuttia taaksepäin!

Etappi 9, banketti

Pidin pelaajan puheenvuoron tilaisuudessa ja mainostin ensi vuoden kisojamme. Lisäksi jaoimme 120 flyeria kisaajille ja saimme jo useita ilmoittautumisia.

-Ville

Tulokset:

1 Muumilaakso Jussi Keskinarkaus Juha Vähämetsä Teemu Niskanen 8:49:02 
2 Team Feelmax Teemu Köngäs Tuomas Hallila Esa Holappa 9:15:02 
3 Susi-team Petri Lyyra Janne Airaksinen Perttu Hietala 9:15:22 
4 Hiiltomiehet Ville Niemelä Mika Häkkinen Jani Peltotalo 9:19:57 
5 Snowyowl Marko Järvinen Kimmo Kakko Jani Oravamäki 9:22:41 
6 Karhukopio Matti Leppäniemi Joni Kemppi Keijo Kurttila 9:58:00 
7 Teekkarireserviläiset Janne Ikonen Janne Mononen Mikko Rönkkö 10:18:27

http://www.suunnistus.net/pohjantahti/adventure/sc2005/kisainfo/tulokset.htm